Лазар Личеноски

 • Lazar Licenoski
  "Портрет"19--

  Масло на платно, димензиои: 30х40см
  Изложена во галерија

 • Lazar Licenoski
  "Портрет"19--

  Масло на платно, димензиои: 30х40см

 • Lazar Licenoski
  "Портрет"19--

  Масло на платно, димензиои: 30х40см
  Изложена во галерија

 • БиографијаБиографија

  Биографија

  Роден во Галичник, 26 март 1901год. Уметничка школа со академски курс завршил во Белград, 1927 год. Специјализирал ѕидни техники во Париз во ателјето на Марсел Линоар и кај Пол Бодуен на Високата школа за уметности, живеел во Белград, потоа во Скопје. Бил член на предвоената белградска група „Облик“. Самостојно изложувал пред и по војната во Скопје, Белград, Загреб, а учествувал на голем број групни изложби надвор од Македонија. Бил професор и директор на училиштето за применета уметност во Скопје, дописен член на САНУ. Починал на 10 април 1964 год. Во февруари 2015 година, куќата на Личеноски, која се наоѓа во подножјето на Скопското кале, станала државна сопственост. Притоа, било предвидено куќата да биде претворена во Музеј на Личеноски, раководен од Националната галерија на Македонија.

Анагор

Квалитет, креативност, стремеж кон професионален однос и пред се голема љубов кон работата.

Анагор постои на македонскиот пазар од 1974 година.

За нас

Производи

Рамки
Производители од Италија и Србија

Картони во боја
Петерборо, Канада

Останати производи и услуги

Алати, Блинд рам, Платно, Стакло, Огледало, Каширање, Касети...

Уметнички дела

Локација

Галерија Анагор се наоѓа до трговскиот центар Беверли Хилс, населба Капиштец.

Работно време

понеделник - петок:

09:00 - 20:00 часот.

сабота:

09:00 - 14:00 часот.

Контакт

 • Тел:
  (+389) 2 3224 227
 • Моб:
  (+389) 71 257 199
 • Email:
  info@anagor.com.mk
 • Адреса:
  Ул. Народен Фронт бр.21
  Скопје
  Македонија