Димитар Аврамовски Пандилов

 • Dimitar Pandilov
  "Портрет"1936

  Масло на шпер-плоча, димензиои: 60х67см

 • Dimitar Pandilov
  "Товарење снопови"1936

  Масло на шпер-плоча, димензиои: 48х61см

 • Dimitar Pandilov
  "Вршидба"1936

  Масло на шпер-плоча, димензиои: 50x62см

 • Dimitar Pandilov
  "Товарен воз"1950

  Масло на шпер-плоча, димензиои: 50x62см

 • Dimitar Pandilov
  "Два вагона"1950

  Масло на платно, димензиои: 59x75,5cm

 • Dimitar Pandilov
  "Автопортрет"1950

  Масло на платно, димензиои: 38,5x26,7см

 • Dimitar Pandilov
  "Портрет на старец"1936

  Масло на платно, димензиои: 36x24см

 • Димитар Пандилов-

  Биографија

  Димитар Аврамовски Пандилов (1 март 1899 - 26 јули 1963) — истакнат македонски уметник, претставник на импресионизмот и еден од основачите на ДЛУМ. Роден е во 1899 г. во с. Тресонче. Завршил ликовна академија во Софија, 1924 год. Бил во Франција (Монпелје и Париз), каде што меѓу другото работел и на академијата „Гранд Шомјер“ (1928). Самостојно излагал (од 1926 год.) во Ќуприја, Скопје, Софија. Излагал на повеќе групни изложби во Софија и во Југославија; меѓу другото на повеќе тематски и репрезентативни изложби на македонската уметност. Пандилов е претставник на жанрот битово сликарство со неговите дела што го обработуваат народниот живот и битот на македонскиот народ. Загинал во Скопскиот земјотрес на 26 јули 1963 г.

Анагор

Квалитет, креативност, стремеж кон професионален однос и пред се голема љубов кон работата.

Анагор постои на македонскиот пазар од 1974 година.

За нас

Производи

Рамки
Производители од Италија и Србија

Картони во боја
Петерборо, Канада

Останати производи и услуги

Алати, Блинд рам, Платно, Стакло, Огледало, Каширање, Касети...

Уметнички дела

Локација

Галерија Анагор се наоѓа до трговскиот центар Беверли Хилс, населба Капиштец.

Работно време

понеделник - петок:

09:00 - 20:00 часот.

сабота:

09:00 - 14:00 часот.

Контакт

 • Тел:
  (+389) 2 3224 227
 • Моб:
  (+389) 71 257 199
 • Email:
  info@anagor.com.mk
 • Адреса:
  Ул. Народен Фронт бр.21
  Скопје
  Македонија